Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Кристали и камъни  »  Работа с кристалите и ка...  »  Центриране и заземяване

Центриране и заземяване

Центриране и заземяване

Преди да започнете каквато и да било работа с кристалите, трябва да се центрирате и заземите. Какво означава това?

Думата центриране се отнася до такова състояние, в което сте просто себе си. Вместо да се определяте като такива или инакви, да се терзаете кои сте и какви сте, просто чувствате, че сте, тук и сега. (Това усещане, че съществувате тук и сега, не е мисъл, а изживяване, което е независимо от мисленето.) Когато сте центрирани, се чувствате като събрани в своя център, а не разпилени. (Оттам идва и терминът „центрирам".) Струва ви се, че този център е разположен около сърцето или пъпа ви, а може би някъде между тях. В действителност той няма конкретно местоположение. Това средоточие създава усещане за спокойна възприемчивост. Според степента на центрираност получавате достъп до гласа на интуицията си, до своята воля, до горните енергийни центрове и до по-висше съзнание. Можете да се фокусирате и концентрирате само ако сте центрирани. Тогава разполагате и с повече енергия. Тези предварителни условия са необходими за резултатна работа с кристалите. В понататъшното изложение многократно ще се споменава състоянието на центрираност. Включени са и упражнения, които първоначално ще са ви необходими, за да се центрирате. Полезна практика е да го постигате автоматично, преди да пристъпите към някоя кристална методика или друго упражнение, независимо дали това се изисква изрично или не. Практиките за проясняване на ума, развиване на способността за концентрация, за работа с емоциите и укрепване на волята ще ви помогнат да се центрирате. Следва описание на специфичната за целта техника:

Упражнения за центриране

Упражнение 1

Седнете с идеално изправен гръб, както ви е удобно - по турски, на колене или на стол с права облегалка. Затворете очи. Фокусирайте вниманието си в центъра на гръдния кош. Започнете да вдишвате бавно и дълбоко през носа. Напълнете дробовете, задръжте дъха си за секунда-две и го изпуснете, изпразвайки дробовете напълно. Когато правите това, вие зареждате тялото си с жизнена енергия и регулирате телесните ритми. Поемайте дъх дълго и дълбоко. Продължете да дишате така, докато се почувствате центрирани; това обикновено отнема от три до десет минути.

Упражнение 2

Друг метод за центриране е звуковият, който действа много бързо. Има различни начини за работа със звук. Ето един, който можете да използвате: поемете няколко пъти дъх бавно и дълбоко и затворете очи. Звънете със звънче или удряйте по гонг; звукът трябва да бъде чист и пронизителен. Отпуснете се и се съсредоточете върху него. Позволете му да ви потопи в спокойно, центрирано състояние.

Заземяване

След като сте се центрирали, следващата стъпка е заземяването, което създава сигурна опора и връзка със земята. То позволява енергийният поток от земята да премине през петите и нагоре по тялото ви. Той може да срещне енергийния поток от небето, проникващ през темето и протичащ надолу по тялото. Това сливане на енергията от „небесата" и „земята" създава равновесие, необходимо за работата с кристали. Информацията от нематериалните селения, която сте в състояние да приемете и да почувствате при подобно енергийно „единение", може да се прояви и оползотвори с помощта на кристала. Това обаче би било невъзможно, ако не се заземите. Ако не сте заземени, ще се чувствате „разпокъсани" или нервни и/или свръхактивни и ще сте по-малко ефективни в делничния си живот.

Съществуват много прийоми за заземяване. Ще ви е от полза да носите на или със себе си опушени кварцови кристали. Железният пирит има силно заземяващо действие. Всеки камък с цветовете на земята, като например ахат или яспис, е добър заземител. Успешно притеглят към земята кристали и/или заземяващи камъни, монтирани на гривни, които опасват глезените. Друг начин е да отворите меридианните енергийни точки в центъра на петите си. Представете си, че ходейки боси по земята, стъпалата ви пускат корени и врастват в земята. Опитайте следната техника:

 1. Седнете неподвижно, с изправен гръбнак, и се центрирайте. Затворете очи.
 2. Представете си златна нишка светлина, тръгваща от долния край на гръбнака и потъваща в земята. Ако сте в помещение, представете си как светлинната нишка преминава през пода и долните етажи и прониква в земята.
 3. Ако искате, използвайте дишането. С всяко издишване изпращайте все по-голямо количество енергия във формата на златна нишка все по-надолу към центъра на земята.
 4. Може да се почувствате по-тежки, защото тялото ви се е разширило, или да усетите изтръпване в долния край на гръбнака.
 5. Ако доловите напрежение или скованост, представете си как дишането ви премахва тези пречки. После бавно завъртете глава и внимателно свийте всички части на тялото, които усещате напрегнати.
 6. Изпълнявайте упражнението, докато не се почувствате заземени или в продължение на три минути.
Рейтинг: 4.0/5 на базата на 4 оценки
прегледи 22124

Препоръчани продукти

Коментари за Центриране и заземяване

  Подобни статии

  Квантум Куатро

  Квантум Куатро

  Този невероятно красив и рядък камък излиза за пръв път на пазара на скъпоценни камъни през септемвр...
  Кварц

  Кварц

  Кварца е мощен камък и се използва широко като „Универсален кристал”. Той е най-известна...