Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Кристали и камъни  »  Лечение с кристали и кам...  »  Литотерапия

Литотерапия

Литотерапия

Литотерапията, или лечението със стрити на прах скъпоценни камъни и настойки с тях, приемани вътрешно, е най-старата и най-широко разпространената методика за лечение със скъпоценни камъни. Широко практикувана в древността и средните векове, в наши дни тя е загубила доста от своите позиции. Фармацевтичната химия предоставя много по-евтин и по-богат арсенал от синтетични лечебни препарати, включително и микроелементи, необходими за човешкия организъм (мед, желязо, сяра, манган, селен и др.). Опушеният кварц, диамантът и кехлибарът обаче и до днес участват в лекарствените препарати на тибетската и индийската медицина.

Любопитна е историята за изследването на лечебните свойства на кехлибара, или както го наричат в други страни - янтара. Самото му название произлиза от литовското гинтарас- защита от болести. От най-стари времена се е смятало, че не съществува болест, за която кехлибарът да не донесе изцеление. Приемали го вътрешно при глухота, неправилна обмяна на веществата, болести на стомаха. В Полша кехлибарената настойка (водката янтаревка) и до днес се смята за отлично средство при простуда, болести на гърлото и дихателните пътища. В полските крайбрежни села дават на бебетата да гризат кехлибар, когато им поникват зъбите. Наскоро е установено, че кехлибарът съдържа до 8% янтарна киселина, причислявана към витаминоподобните химични съединения. Подобрявайки клетъчната обмяна, янтарната киселина съдейства за общото оздравяване на организма, забавя процесите на стареенето, нормализира сърдечната дейност. Ето как обръщането към поверията за лечебните свойства на кехлибара е помогнало да се въведе в медицинската практика един ценен препарат. За сведение на пушачите кехлибарените цигарета значително намаляват вредата от пушенето - янтарната киселина неутрализира канцерогенните вещества в цигарения дим.

В наши дни голям теоретичен интерес предизвикват скъпоценните камъни, които в стрит вид били използвани като противоотрова: изумрудът (разтворен в горещо биволско мляко); берилът (разтворен във вода). В средните векове имало случай, когато хидравличната преса на някаква аптека три пъти в един ден се повреждала при стриване на берил. Толкова големи били нуждите от противоотрова. Берилът, разтворен във вода, се пие по един път на ден на гладно.

Не по-малка е ролята на органогенните образувания (перли и корали) в литотерапията. Коралите във всички времена са имали постоянно място в народната медицина. Стрити на прах и разтворени във вода, те се използват за облекчаване на спазматични болки в червата, при болести на пикочния мехур. Лечебните свойства на коралите се дължат на богатото им съдържание на калций, магнезий и редки микроелементи. В наши дни в състава им са открити и простагландини - биологично активни вещества, участващи в регулирането на всички жизнени процеси в организма.

Перлите стрити на прах и разтворени в слабо подкиселена с оцет бода, били използвани за усилване на потентността и общо тонизиране на организма. Така приготвеният разтвор се държи на тъмно три денонощия в добре затворена стъклена бутилка. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно в продължение на две седмици. След четири месеца курсът на лечение може да се повтори.

За притежателя на скъпоценния камък обаче е по-важно лечебните му свойства да не са свързани със стриването му. Съвременният човек предпочита да запази и да общува със своя любим скъпоценен камък. Тук ще му помогне второто измерение на оздравителното влияние на камъка Върху човека - психотерапевтичното. На първо място стои цветовата психотерапия.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 7990

Препоръчани продукти

Коментари за Литотерапия

 1. .

  има ли камък или кристал , който действа пречистващо на всички останали камъни и кристали

 2. 1.

  Да, има.Нарича се планински кристал.

 3. 2.

  Kak se pravi pte4istvaneto

 4. 3.

  Янтарна киселина чиста 99 % на прах.
  Цена: 250 гр. - 10 лв. и куриерски.
  За контакт 0876265091.

  ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ЯНТАРНА КИСЕЛИНА
  Учените са доказали, че хората, които редовно вземат янтарна киселина, са весели и активни на всяка възраст и това е само едно от предимствата на тази хранителна добавка. Другите положителни аспекти могат да бъдат идентифицирани така:

  1.В човешкото тяло янтарната киселина идва от храната, така че този продукт е напълно естествен, просто понякога не е достатъчен, при което човек се чувства умора и раздразнителност;
  2.Няма странични ефекти на лекарството, както и не води до пристрастяване, тя може да се пие през целия си живот и да се откаже по всяко време;

  3.С достъпна до всеки клиент цена, освен това киселината се продава без рецепта, тъй като янтарната киселина не е лекарството, и се счита за добавка;

  4.Безвредно вещество за организма не се натрупва в органите, кисел вкус, напомнящ на лимонена киселина;

  5.Дори минимални дози имат положителен ефект върху организма;

  6.Янтарна киселина се препоръчва да се пие при общо отравяне, тя неутрализира в тялото токсини и други отпадъци и дори алкохол, в допълнение, тази добавка предпазва от радиация.

  Противопоказания на янтарна киселината: не се получиха никакви странични ефекти, мнофо рядко алергична реакция. Има заболявания, за които не се препоръчва лекарството да се пие: те са различни язви на храносмилателните органи, камъни в бъбреците, глаукома , хронична хипертония.
  ЯНТАРНА КИСЕЛИНА В МЕДИЦИНАТА

  По надолу са заболяванията, които са трудно могат да се излекува или облекчи болестта, ако в тялото няма да има достатъчно количество янтарна киселина:

  Диабет - при прием на янтарна киселина се възстановяват обменните процеси в организма и нивото на кръвната захар се нормализира.
  При всеки рак трябва да се пие янтарна киселина, тя помага на организма да се неутрализира тумора и химио и лъчетерапията се прави по щадяща.
  Също така за щитовидната железа е необходимо да се пие киселината, като при тези заболявания се препоръчва да носят огърлица от кехлибар, която все още не е обработена.
  Гинекологични проблеми като извънматочна на шийката на матката, кисти на яйчниците, миома, вагинални нфекции. В някои случаи, на приемащи лекарството жени им помага да се отърват от безплодието.
  Заболявания на сърдечно-съдовата система. Киселината е в състояние да намали нивата на лошия холестерол в кръвта, освен това, той минимизира страничните ефекти на дългосрочната употреба на мощни лекарства и премахва вредните вещества от тялото. Мирковетов препоръчва да се взема янтарна киселина за тези, които наскоро са имали инфаркт или атеросклероза болен.
  Поддръжници на загуба на тегло с помощта на янтарна киселина твърдят, че тя е в състояние да се ускори обмяната на веществата, така че да се изгорят мазнините, и храната може да се приема нормално без диети, като допълнение към храната и спорта, киселина ще работи, за да се изгарят излишните килограми.

  Това е един непълен списък на заболяванията, за които може да бъде ефективна янтарна киселина. В действителност, тя има благоприятен ефект върху тялото в почти всички случаи и като цяло засилва деиноста на органите.
  ПРИЕМАНЕ НА ЯНТАРНА КИСЕЛИНА

  Има няколко начина за използване на янтарна киселина:

  В продължение на три дни, за да пият три таблетки /1 грам/ в един момент по време на хранене, последвано от един ден почивка. На този ден, се препоръчва да се яде храна, или поне да ограничат приема на местни продукти.
  Янтарна киселина е необходимо да се пие веднъж на ден, на сутринта на празен стомах. Количество от 1 грам от добавката, трябва да се разрежда в чаша вода или сок и да се пие половин час преди закуска. Тя не е подходяща за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.


  Ако има рак, се препоръчва да се пие по 10 / 5 гр./таблетки на ден, и ако случаят е сериозен, дори до 20 таблетки /10 гр./ на ден. Когато се прояви на махмурлук се пие по 1 таблетка на всеки час. Общо се вземат 5 таблетки.

Подобни статии

Стоун Кениън яспис

Стоун Кениън яспис

Стоун Кениън ясписът помага ни да се предпазим от негативност и да балансираме нашата Ин-Ян енергия....
Лунен камък

Лунен камък

Този камък е известен и с други имена, като воден опал, рибешко око и вълче око. Всички древни култу...
Обсидиан

Обсидиан

Обсидиана е естествено стъкло. Формира се когато вулканичната лава се охлажда прекалено бързо, за да...
Оникс

Оникс

Оникса е бил много популярен сред древните гърци и римляни. Името му идва от гръцката дума „on...
Опал

Опал

Опала е кален силициев гел, който съдържа между 5-10% вода. Съществуват два вида опал: скъпоценен оп...
Перидот

Перидот

В миналото Перидота е бил по-ценен от диаманта. Този камък е известен с три имена: Перидот, Chrysoli...