Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Кристали и камъни  »  Лечение с кристали и кам...  »  Литотерапия

Литотерапия

Литотерапия

Литотерапията, или лечението със стрити на прах скъпоценни камъни и настойки с тях, приемани вътрешно, е най-старата и най-широко разпространената методика за лечение със скъпоценни камъни. Широко практикувана в древността и средните векове, в наши дни тя е загубила доста от своите позиции. Фармацевтичната химия предоставя много по-евтин и по-богат арсенал от синтетични лечебни препарати, включително и микроелементи, необходими за човешкия организъм (мед, желязо, сяра, манган, селен и др.). Опушеният кварц, диамантът и кехлибарът обаче и до днес участват в лекарствените препарати на тибетската и индийската медицина.

Любопитна е историята за изследването на лечебните свойства на кехлибара, или както го наричат в други страни - янтара. Самото му название произлиза от литовското гинтарас- защита от болести. От най-стари времена се е смятало, че не съществува болест, за която кехлибарът да не донесе изцеление. Приемали го вътрешно при глухота, неправилна обмяна на веществата, болести на стомаха. В Полша кехлибарената настойка (водката янтаревка) и до днес се смята за отлично средство при простуда, болести на гърлото и дихателните пътища. В полските крайбрежни села дават на бебетата да гризат кехлибар, когато им поникват зъбите. Наскоро е установено, че кехлибарът съдържа до 8% янтарна киселина, причислявана към витаминоподобните химични съединения. Подобрявайки клетъчната обмяна, янтарната киселина съдейства за общото оздравяване на организма, забавя процесите на стареенето, нормализира сърдечната дейност. Ето как обръщането към поверията за лечебните свойства на кехлибара е помогнало да се въведе в медицинската практика един ценен препарат. За сведение на пушачите кехлибарените цигарета значително намаляват вредата от пушенето - янтарната киселина неутрализира канцерогенните вещества в цигарения дим.

В наши дни голям теоретичен интерес предизвикват скъпоценните камъни, които в стрит вид били използвани като противоотрова: изумрудът (разтворен в горещо биволско мляко); берилът (разтворен във вода). В средните векове имало случай, когато хидравличната преса на някаква аптека три пъти в един ден се повреждала при стриване на берил. Толкова големи били нуждите от противоотрова. Берилът, разтворен във вода, се пие по един път на ден на гладно.

Не по-малка е ролята на органогенните образувания (перли и корали) в литотерапията. Коралите във всички времена са имали постоянно място в народната медицина. Стрити на прах и разтворени във вода, те се използват за облекчаване на спазматични болки в червата, при болести на пикочния мехур. Лечебните свойства на коралите се дължат на богатото им съдържание на калций, магнезий и редки микроелементи. В наши дни в състава им са открити и простагландини - биологично активни вещества, участващи в регулирането на всички жизнени процеси в организма.

Перлите стрити на прах и разтворени в слабо подкиселена с оцет бода, били използвани за усилване на потентността и общо тонизиране на организма. Така приготвеният разтвор се държи на тъмно три денонощия в добре затворена стъклена бутилка. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно в продължение на две седмици. След четири месеца курсът на лечение може да се повтори.

За притежателя на скъпоценния камък обаче е по-важно лечебните му свойства да не са свързани със стриването му. Съвременният човек предпочита да запази и да общува със своя любим скъпоценен камък. Тук ще му помогне второто измерение на оздравителното влияние на камъка Върху човека - психотерапевтичното. На първо място стои цветовата психотерапия.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 5867

Препоръчани продукти

Коментари за Литотерапия

  1. .

    има ли камък или кристал , който действа пречистващо на всички останали камъни и кристали

  2. 1.

    Да, има.Нарича се планински кристал.

  3. 2.

    Kak se pravi pte4istvaneto

Подобни статии

Ахат

Ахат

Ахат, който също е Халцедон е познат под много форми. Той е нескъпоценен камък, който е много оцвете...
Абалон

Абалон

Абалонът има красива полирана обвивка с ярко сини и тюркоазени цветове. Състои се от черупките (екзо...
Амблигонит

Амблигонит

Амблигонита подобрява творчеството, освобождава стреса и носи мир. Този камък ще ви помогне ако сте...
Топазолит

Топазолит

Топазолита е камък от групата на гранатите,  жълто-зелен на цвят и понякога има достатъчно висо...
Пироп

Пироп

Пиропа е камък от групата на гранантите. Кървавочервеното се дължи на желязото и хрома. Балансира пр...
Уваровит

Уваровит

Уваровита е камък от групата на гранатите – ярко зелен на цвят, поради наличието на хром. Насъ...