Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Кристали и камъни  »  Работа с кристалите и ка...  »  Как да изберем камък

Как да изберем камък

Как да изберем камък

Още от дълбока древност човек носи накити: гривни, обеци, огърлици, пръстени, диадеми и др. за украса и защита от вредоносните излъчвания на недоброжелателните сили, отъждествявани както с богове, така и с хора.

Как да изберем своя камък сред голямото разнообразие, сред блясъка, красотата, многоцветието на скъпоценните камъни? Как да влезем в контакт с енергийно-информационния поток на избрания от нас камък, от който очакваме да усилва благоприятната атмосфера около нас, да ни предпазва от зловредни влияния и да ни помогне да възстановим здравето си?

На първо място, необходимото (но не и достатъчно) условие за избора на камъка е той да би хареса от пръв поглед. Възникването на интуитивна симпатия е първата крачка за осъществяването на контакта между камъка и притежателя. Разчитайте на вашата чувствителност и спонтанност, на вътрешния си взор. Изберете камъка, към който сте посегнали от пръв поглед, който ви доставя радост и чувство на хармония, който ви притегля с някаква тайнствена сила. Ако избирате бижу за друг човек, концентрирайте се върху съответния човек и неговите характерни особености.

На второ място е мотивацията на избора. Добре е камъкът да се избере според цвета на очите, като се помни, че „очите са огледалото на душата". Изразителността на зелените очи се подчертава от камъни със зеленикав оттенък: александрит, амазонит, ахат, светлозелен берил, диоптаз, малахит и др. Кафявите очи хармонират с тъмния кехлибар, карнеола, авантюрина. Златистите - със златист топаз, хелиодор. Ако ирисът е с искрици, то и камъкът трябва да се подбира искрящ, от типа котешко или тигрово око. На сините очи подхождат не само сините и светлите камъни, но и допълващите този цвят оранжеви и златисти. Лъчистите очи от всички цветове (такива, за които народът казва „очи-лъчи") се подчертават от лъчистите камъни, притежаващи оптичния ефект иризация. Черните очи изискват контрастните, наситените тонове на корала, тюркоаза, наситения цвят на аметиста. А най-младият (наскоро открит) скъпоценен камък чароит подхожда на всички очи без изключение.

Камък според месеца на раждане

 

Избор на камък според зодията

Средновековната астрология, обобщавайки сведенията от древността, е направила крачка напред в логиката на избора на камък, свързвайки го със зодиакалния характер на човека. Тъй като всеки знак на зодиака има своя антипод в зодиакалния кръг (знака, отстоящ на 180°), то и камъните са разделени на хармонични и нехармонични. В различни астрологични източници обаче се препоръчват различни разпределения на скъпоценните камъни за отделните зодиакални знаци. Затова тук се предлага таблица, в която са взети предвид данните от няколко астрологични школи.

ОВЕН рубин, диамант, аметист гранат
ТЕЛЕЦ изумруд, ахат, сапфир
БЛИЗНАЦИ златист топаз, жълт берил,кехлибар
РАК аметист, лунен камък, опал
ЛЪВ диамант, рубин, гранат
ДЕВА изумруд, жълт сапфир, яспис
ВЕЗНИ опушени кварц и топаз, диамант, турмалин
СКОРПИОН аметист, александрит, карнеол
СТРЕЛЕЦ тюркоаз, аметист, гранат
КОЗИРОГ гагат, черен оникс, черен сапфир
ВОДОЛЕЙ тюркоаз, аквамарин, кехлибар
РИБИ аметист, лунен камък, опал
 
 

 Съвременната астрологична минералогия подхожда най-логично при избора на скъпоценен камък. Той трябва да съдейства за хармонизирането на характера на човека, като усилва положителните му качества (ако са слаби) и отслабва отрицателните (ако са силни). Освен това притежателят трябва да реши каква да бъде ролята на камъка: амулет или талисман. Амулетът пази притежателя си от нежелани влияния, допринася за подаването на инстинктивни импулси от подсъзнанието при поява на опасност, избирателно повишава имунитета към вирусните заболявания, помага на организма да се справи с нарушенията в неговото здраве. Талисманът укрепва и поддържа определени качества на характера, създава микроклимат, благоприятен за тяхното развитие.

Избор на амулет и талисман

Като правило всеки камък притежава свойствата и на амулет, и на талисман, което трябва да се има предвид при избора на накита. Така А. С. Пушкин в стихотворението си „Талисман" (вдъхновено от подаръка на графиня Воронцова - пръстен с карнеол, който поетът много харесвал) със силно изразена емоционалност изисква от избрания за талисман камък несвойствени за него качества на амулет („Пази ме, талисмане мой..."). Карнеолът е камък на Венера, любовен камък, разгарящ емоциите и страстите на притежателя си. Камък, абсолютно неподходящ за експанзивния поет, на когото е било необходимо да гаси и да сдържа своите страсти. Байрон също е имал пръстен с карнеол. Съдбоносен талисман ли е бил за тях карнеолът, нали Пушкин бил предизвикан на гибелен за него дуел, а Байрон бил понесен от съдбата към Гърция, за да срещне там смъртта си? Ето защо много внимателно трябва да се подхожда при избора на талисман. За раздразнителните и експанзивни хора са опасни активизиращите камъни (обикновено червени), например рубин. Той може да тласне притежателя си към необмислени, опасни постъпки, да засили природно заложената жестокост. Рубинът превръща лошия в демон. Затова този камък се препоръчва най-вече на затворените, стеснителните хора, за да пробуди у тях желанието за успех и победа в живота. Много внимателно трябва да се подхожда, когато се избира опал за талисман. Опалът е един от най-противоречивите камъни. Препоръчва се да се поставя в сребърен обков и да се носи като бижу висулка. Опал не се подарява. Изумрудът може да се препоръча абсолютно на всеки, защото той е най-антидемоничният талисман, стимулиращ всичко хубаво у човека. Подобно действие има и тюркоазът, но той изисква от притежателя си абсолютна честност и правдивост.

Изборът на амулет е по-прост. Вие трябва да решите от какво да ви пази той. Амулетът може и да не е вашият зодиакален камък. Традиционни амулети са за:

 • Овен - аметист
 • Телец - ахат
 • Близнаци - берил
 • Рак - изумруд
 • Лъв - рубин
 • Дева - яспис
 • Везни - диамант
 • Скорпион - топаз
 • Стрелец - тюркоаз
 • Козирог - гагат
 • Водолей - сапфир
 • Риби - хризолит

 Ако човек вярва в своя талисман и разчита на своя амулет, той много по-добре се съпротивлява на житейските несгоди и постига по-леко и по-бързо целите си.

 

Не е достатъчно да изберете своите камъни, своите талисмани и амулети. Трябва да влезете в контакт, в биорезонанс със своя камък. За тази цел е необходимо сериозно и целенасочено да се потрудите. Според еднa старинна процедура трябва да си сложите пръстен с избрания камък или да вземете камъка в дланта си и гледайки към него, да се съсредоточите и да си представите микролептоновата структура (аурата) около себе си. Със силата на концентрацията и въображението да видите как ефирът около тялото ви се влива във вас чрез и през камъка, разлива се по цялото тяло или се фокусира в болния орган. Ако веднага не се получи, не се отчайвайте. Влиянието на скъпоценните камъни не се проявява в бързи и зрелищни резултати, те не носят мигновено лек за всяка болка. Но когато се установи съвместимост между вибрациите на камъка и тези на притежателя му, влиянието му се проектира върху физическото тяло и личността на притежателя. Настъпват дълбоки и трайни промени. Човек се чувства бодър, изпълнен със здраве и съзидателна енергия, с желание да бъде полезен, да бъде дръзновен, да преодолява и постига, да изгражда и създава.

Рейтинг: 4.3/5 на базата на 12 оценки
прегледи 206379

Препоръчани продукти

Коментари за Как да изберем камък

 1. .

  много пълна и полезна информация, харесва ми.

 2. 1.

  имам кехлибарено сърце, което майка ми ми подари когато бях още дете, камъка е бил винаги с мен, висеше на врата ми...счупи му се халката за закачане, за съжаление няма как да бъде поправена. как да го нося?

 3. 2.

  може да се направи обков или да се изплете с други мъниста колие,ако е опитен ювелир може да извади счупената част и да сложи здрава халка

 4. 3.

  Фин обков, който да позволява на по-голямата част от кехлибара да е плътно до кожата ти.

 5. 4.

  Аз си имам камък на зодията лунен камък

 6. 5.

  Той е винаги с мен никога не го свалям от ръката си

 7. 6.

  Mnogo mi haresva

 8. 7.

  Like

 9. 8.

  Здравейте, искам да направя подарък на 8 годишно дете момиче Козирог ,какви камъни може да са подходящи освен халцедон който е за концентрация ,но не е за зодията?

 10. 9.

  Тези камъни ги избират на изус във този сайт?

Подобни статии

Оникс

Оникс

Оникса е бил много популярен сред древните гърци и римляни. Името му идва от гръцката дума „on...
Опал

Опал

Опала е кален силициев гел, който съдържа между 5-10% вода. Съществуват два вида опал: скъпоценен оп...
Перидот

Перидот

В миналото Перидота е бил по-ценен от диаманта. Този камък е известен с три имена: Перидот, Chrysoli...
Перла

Перла

Перлите са символ на чистота, невинност и вяра. Те засилват почтенността и допринасят за изясняванет...
Питерсит

Питерсит

Питерсита е открит от Сид Питърс през 1962 г., докато си е търсил ферма в Намибия. След тора той рег...
Вкаменено дърво

Вкаменено дърво

Вкамененото дърво е вкаменелост на дърво, чиято органична материя се заменя с ахат малко по мал...