PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Аметрин

Аметрин

  1. Аметрин
  2. Научни данни за Аметрина
  3. Мистични свойства на Аметрина
  4. Лечебни свойства на Аметрина
  5. Магически свойства на Аметрина

Научни данни за Аметрина

Моос твърдост 7 с триъгълна кристална структура.

Този камък е смес от аметист и цитрин със зони на лилаво и жълто или оранжево. Почти всички налични камъни на пазара идват от Боливия, но има и находища в Бразилия и Индия.

Различните цветове на аметрина се дължат на различното окисляване на желязото, което се намира в кристала. А различното окисляване се дължи на различията на температурите по време на формирането на кристала.

За да може желязото да произведе тези два цвята в кристала трябва да са на лице много специфични условия. Не само, че едната страна на кристала трябва да е изложена на повече топлина от другата, но и това състояния трябва да се запази през целия период на образуването му.

Геолозите предполагат, че дълбоко във вътрешността на мината Anahi са били на лице перфектните условия за образуването на цитрини.

Само две места в света имат подходящите условия за образуването на аметрин. Това са мината Anahi в Боливия и мината Hyderabad в Индия. Боливийската мина дава около 90% от аметрин, който се намира на пазара днес.

Днес двуцветният аметрин е изключително популярен сред бижутерите. Въпреки своята рядкост този специфичен кварцов кристал остава в много разумни цени. Може да се създаде и изкуствен аметрин, чрез нагряването на аметист.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...