Назад до Рубин

Рубин

  1. Рубин
  2. Научни данни за Рубина
  3. Мистични свойства на Рубина
  4. Лечебни свойства на Рубина
  5. Магически свойства на Рубина

Научни данни за Рубина

Моос твърдост 9 с trigonal кристална структура.

Корундите са силикати на алуминиев оксид, които са оцветени от хром, желязо или титан.  Перфектният корундов кристал е ясен. Кристалите, които се срещат с различни нюанси на червеното се наричат рубин. Всички останали цветови разновидности са известни, като сапфири.

Синтетичните рубини са много често срещани и много наподобяват естествените рубини. Само опитно око може да открие разликите в кристалните структури, тъй като всички останали елементи са идентични. Ако си купувате бижута с рубин не забравяйте да попитате дали са подложени на топлинна обработка или са създадени в лаборатория.

Рубините от Бирма са най-ценените и търсени по света, но красиви кристали се срещат и другаде. Някои от мините в Индия и Шри Ланка са почти токова стари, колкото и тези в Бирма.

Звучи невероятно, но все още се намират нови находища на рубин. През 1992г. е открито ново находище  на рубин в северен Виетнам. Някои от кристалите открити в това ново находище наподобяват рубините в Бирма и някои учени вярват, че те са се образували от едно и също геоложко събитие.

Според тях те са се образували преди около 100 милиона години, когато огромна маса от разтопена магма се е срещнала с варовик. В резултат на този термо-метаморфизъм калцевия карбонат във варовика, кристализира като сапфири.

Корунд с различно качество е намерен в австралия, Кения, Танзания, Афганистан, Пакистан и САЩ. Някои екземпляри добити в Северна Каролина дори съперничат по цвят и яснота на Бирманските рубини.

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Evgeni
Ima li veroyatnosta da izlezne v Bulgaria
Много хубаво
Анонимен
та ти
Анонимен
Красив камЪк, има вътрешна енергия.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...