PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Работа с кристалите и камъните

Работа с емоционални състояния

За да работите с емоционални състояния и кварцови кристали, трябва твърдо да владеете емоциите си. Те не бива да ви ръководят. Да контролирате емоционалното си състояние не означава да нямате емоции. Напротив, не само трябва да имате, но и да развиете умение да ги изживявате в пълната им интензивност. Ако сте неспособни да почувствате собствените си емоции, не можете да се отворите за чуждите и да ги усетите. Това силно ще ограничи възможностите ви за използване на кристалите. Голяма част от техниките изискват емпатия и съчувствие към хората, с които работите. За да притежавате тези качества, ви е необходим отворен сърдечен център, защото именно той е седалището на емпатията и съчувствието. Ако станете невъзприемчиви за емоциите, вие ограждате със стени и затваряте центъра на сърцето. Щом сърдечният център е потиснат, енергията, която ви е нужна, не може да протича както трябва през тялото ви и ще блокирате.

Какво означава да владеете емоциите си? Да им позволявате да идват и да си отиват, без непременно да ги оставяте да определят думите или деянията ви. Безпристрастната част във вас, която може просто да ги наблюдава, ще определи правилния начин на действие.

Работейки за укрепването на нервната система и за отваряне на пъпния център, ще развиете силата на волята, която ви е необходима, за да не се поддавате на тласъка да действате импулсивно. Тогава ще можете да се дистанцирате и да изживявате емоциите, без да ги потискате или по какъвто и да било начин да се занимавате с тях. Колкото по-малко внимание и интерес отдавате на една емоция, толкова по-бързо ще си отиде тя. С вниманието си вие я подхранвате. Това важи за всички емоции, не само за отрицателните. Наблюдавайте механизма на всяка една емоция. Обикновено тя се основава на ваше желание или група желания, които остават неизпълнени. Изживейте емоцията и желанието, което се крие зад нея, в цялата им пълнота, без да предприемате никакви действия. После можете да изоставите желанието. Така ще научите много за себе си и за другите.

За да работите ефективно с кристалите, трябва да проявявате гъвкавост и да действате в съгласие с направляващия ви вътрешен глас. Ако сте обвързан с емоционално състояние или потопен в него, не ще можете да се отървете от веригите му, за да фокусирате вниманието си върху направляващия вътрешен глас. Освен това няма да можете да използвате волята си, за да проектирате каквато и да е друга визуализация, мисъл или емоция. И вместо да правите това, което първоначално сте си намислили, ще проектирате предимно своето собствено емоционално състояние.

Внимавайте и мислете какво проектирате. Прочиствайте кристалите и инструментите, както и стаята, в която сте били, ако сте се намирали в отрицателно емоционално състояние.

Когато придобиете способността просто да наблюдавате емоционалните си състояния, без да действате под напора им, в края на краищата ще се научите да се справяте с тях. Емоциите не могат да се оценяват от гледна точка на моралните понятия за правилно и погрешно. Предприетите от вас действия въз основа на тях могат. Действието е правилно тогава, когато е в съзвучие с обкръжението ви и с вашия вътрешен глас.

Ако упорито развивате в себе си такава безпристрастност, ще се отвори центърът на сърцето. Когато това стане и емоциите престанат да ви заслепяват, ще установите, че се намирате в естествено състояние на любов. То трябва просто да бъде открито. Естествената любов няма нищо общо с култа към емоциите. Тя е много по-спокойна, по-обхватна и значително по-дълбока.

Ще видите, че с всяка ситуация, предмет или живо същество е свързано специфично чувство, което можете да усетите в тялото си, ако сте пречистени и центрирани и умът ви е в покой. Тъкмо това е емпатията, да доловите или почувствате този емоционален елемент.

Предлагаме ви метод за работа с емоциите. Първо съзнателно създавате в себе си някаква емоция и я проектирате с помощта на кристала, за да предизвикате промени. Как става това? Започнете с центриране и прочистване на ума, държейки в ръка своя кварцов кристал. Представете си конкретната промяна, желана от вас, или визуализацията, която искате да проектирате. После се съсредоточете върху тялото си, в областта на центъра на сърцето в средата на гръдния кош. Какво чувство или емоция усещате във връзка с това, което се готвите да направите? Ако не изпитвате никаква специфична емоция, представете си такава. После, все така съсредоточени върху визуализацията или промяната, повишете интензивността на емоцията в тялото си. С помощта на волята изпратете емоцията и визуализацията в кристала. Това ще породи в него особена вибрация, която ще отговаря на многократно усиления вариант на онова, което искате да излъчите. Без да се отклонявате от визуализацията и съответната емоция, използвайте волята си, за да препратите вибрацията от кристала в желаната ситуация, предмет или живо същество. Издишаният от вас въздух ще ги зареди със сила. При този похват се използват менталното и емоционалното (астралното) поле, за да се въздейства върху физическото. За да създавате и предавате емоции, трябва да умеете да се абстрахирате от всякакво емоционално състояние, в което по случайност се намирате в този момент, и да се съсредоточите върху емоцията, с която искате да се заемете. За тази цел трябва да се научите да обуздавате емоциите си.

Ето едно упражнение, което ще ви помогне да овладеете емоциите, мислите и желанията си.

Упражнение за освобождаване от мисли и желания

Седнете на стол, като стъпите на земята с цяло стъпало. Ако ви е по-удобно, седнете на колене или по турски. Гръбначният стълб трябва бъде изправен. Дръжте кварцов кристал пред себе си, с двете ръце. Насочете върха му нагope. (Хващането на кристала с две ръце балансира мъжките и женските енергии в тялото. Това равновесие помага да направлявате енергията в тялото си.) Поемете няколко пъти дълбоко дъх през носа, за да се центрирате. Фокусирайте се в кристала, за да вибрирате в съзвучие с него. Мислете за желанието или мисълта, която искате да премахнете. Почувствайте всички емоции, произтичащи от това желание, и ги задръжте на фокус. Ако се появят картини или образи, които ви се струват свързани с неканената мисъл или желание, фокусирайте и тях. Когато мисълта или желанието и всичко, което те са породили, е твърдо уловено на фокус, вдишайте през носа. После силно издишайте през устата, сякаш издухвате всички нежелани емоции и мисли в кристала пред вас. Продължете единайсет минути или докато вече, никакви нежелани асоциации не ви идват наум. В кристала ще възникне вибрация, която резонира хармонично с излъченото, желание или мисъл. Кристалът може да помътнее или да се помрачи. Когато свършите, вземете го в дясната си ръка и го насочете надолу към земята пред себе си. Ако сте в помещение, насочете го към пода.

Със силата на волята си изпратете желанието и мисълта през върха на кристала в земята. Ако сте на закрито - съответно през пода и през долните етажи в земята. Представете си как земните частички заобикалят и раздробяват желанието или мисълта, докато те напълно се разпаднат и бъдат погълнати от земята. После си представете земята, обгърната в тишина и покой.

Продължете единайсет минути, докато почувствате, че е време да прекратите, или докато кристалът ви се стори прояснен. Вибрацията на кристала ще се е върнала към първоначалната иди ще е възприела нова, съответстваща на настоящото ви умствено състояние на покой. Ако желаете, заровете кристала в земята за толкова време, колкото прецените. Прочистете го, как- то и всички други инструменти, самия себе си и обкръжението. Поставете за кратко ръцете си на земята, после ги измийте.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...