Назад до Мед

Мед

  1. Мед
  2. Научни данни за Медта
  3. Мистични свойства на Медта
  4. Лечебни свойства на Медта
  5. Магически свойства на Медта

Научни данни за Медта

Моос твърдост 2.5 с кубична кристална структура.

Медта има много свойства, които я правят незаменима за съвременната цивилизация. Тя е важен хранителен елемент за всички растения и животни. При животните и хората се среща предимно в кръвта, в редица ензими и в медни пигменти. В големи количества медта може да бъде отровна и да доведе до фатален край.

Медта е червеникав метал в много висока и електро и топло проводимост (среброто е единствения метал, който има по-висока електропроводимост от медта при стайна температура).

Медта има основен характер. Нейният цвят се дължи на факта, че отразява червената и оранжева светлина и поглъща другите цветове от видимия спектър. Това нейно свойство може да бъде съпоставено с оптичните свойства на златото, среброто и алуминия.

Медта е в една и съща група със среброто и златото в Менделеевата таблица. Те имат по един S-орбитален електрон на върха на електронната си обвивка. Това сходство в електронната им структура ги прави сходни и в много други характеристики. Те имат много висока топлинна и електрическа проводимост и са ковки метали.

В течно състояние медта без естествена светлина изглежда зеленикава, същото се наблюдава и при златото. Медта в течно състояние на ярка светлина, добива розов блясък. Заради високото си повърхностно напрежение, втечнената мед не мокри другите повърхности, но оставя сферични капчици, когато се разливат върху повърхности.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...