Назад до Кристали и Звуци

Кристали и Звуци

  1. Кристали и Звуци
  2. Упражение с кристал и звук
  3. Използване на звука в работата с кристали

Упражение с кристал и звук

  1. Поставете по един кристал във всяка от четирите посоки. Седнете или застанете прав в центъра на четириъгълника и визуализирайте кристал под себе си и над главата си. Ако желаете, хванете по един кристал във всяка ръка. Сложете кристали върху центъра в гърлото и/или точката на третото око. (Това може да стане с огърлица и лента за глава.) Те ще ви помогнат да съберете необходимата за ясно фокусиране енергия и да се концентрирате върху всеки звук и неговия ефект, както и да развиете способността си да усещате финия звук, който съпровожда физическия.
  2. Центрирайте се и се заземете. Успокойте и прояснете ума си. Ако искате, можете за тази цел да използвате посочените по-нататък в текста упражнения.
  3. Затворете очи. Не се фокусирайте върху нищо конкретно. По време на сеанса обаче фокусът може да попадне върху точката на третото око. Ако това се случи, нека да си остане там.
  4. Открийте нотата, която можете да изпеете най-лесно и която ви кара да се чувствате най-добре. (Това е вашата ключова нота.) Коя е тя? Концентрирайте се настойчиво върху нея и я задръжте толкова дълго, колкото успеете, без това да ви причинява дискомфорт. Докато изпявате тази нота, обърнете внимание на влиянието и върху вашите чакри. Кой енергиен център ви се струва, че засяга най-дълбоко? Какъв е ефектът й върху него? А какво е въздействието й върху тялото ви? Дали въздействието върху някои негови части е по-силно, отколкото върху други? И какво точно е това въздействие?
  5. Какъв вид енергия или жизнена сила ви се струва, че събужда този тон?
  6. Съсредоточете се върху емоциите си, докато продължавате да възпроизвеждате тази нота. Какво е емоционалното й внушение? И постоянно ли е то?
  7. 7. А сега се съсредоточете върху умственото си състояние в момента, когато изпявате избрания тон. Как ви се струва, че въздейства той върху него? Поражда ли някакви конкретни мисли или образи?
  8. Имате ли чувството, че този звук ви дава енергия? Каква? Успокоява ли ви, или ви възбужда?
  9. Доколко ви отвежда в състояние на хармония или екстаз? (Ако искате, оценявайте звука по десетостепенна скала, в която десет съответства на състоянието на екстаз.)
  10. Какво лечебно въздействие оказва този звук?
  11. А сега експериментирайте с динамичните характеристики на звука. Какво става, когато го напявате тихо? Какви промени забелязвате, щом започнете да го пеете все по-силно?
  12. Проверете въздействието на ритъма. Накарайте тона да пулсира с различно темпо. Отбелязвайте всички колебания в усещанията си при промяна в ритъма. Кой ритъм ви се струва, че най-добре подхожда на този звук?
  13. Експериментирайте с различни коренни звукове. Пейте всяка от гласните на висок, глас и обърнете внимание и на най-незначителната разлика в усещанията си. Коя гласна ви изглежда най-адекватна на този тон?
  14. Продължете упражнението, сменяйки тоновете. (Най-добре е да се движите нагоре по тоновата стълбица, през половин или четвърт тон от вашия ключов. После тръгнете надолу, отново през половин или четвърт тон.) Фокусирайте се върху всеки нов тон и си задавайте същите въпроси, както при първоначалния. Опитайте колкото искате тонове. Откривате ли някаква обща тенденция, когато изпявате последователно по-високи или по-ниски тонове?
    След като поработите с тоновете и коренните звукове, преминете към различни инструменти. Отново приемете ролята на лаборатория, търсейки отговори на изброените въпроси и на всякакви други, които ви хрумнат.
  15. Седнете пред един или няколко различни барабана. Започнете да удряте в определен ритъм, който още отначало ви допадне. Задавайте си същите въпроси, както по-горе, освен посочения под номер 13. Вместо това се опитайте да си отговорите как е най-добре да се удря барабанът в съпровод на всеки от коренните звукове. Какво усещате при съчетаването на барабан и коренен звук?
  16. Експериментирайте и с кречетала, гонгове, звънчета, цимбали, флейти и т.н. Ако не разполагате с такива инструменти, слушайте записи и изследвайте свойствата на звука, доколкото е възможно.
  17. След приключване на упражнението прочистете кристалите си и ги приберете. Прочистете също себе си и помещението. Заземете се отново.

На сеанс проучвайте не повече от един-два тона или инструмента, толкова, колкото концентрацията ви позволява. Ако се изморите, ще престанете да чувате и наблюденията ви няма да бъдат достатъчно пълни и точни. Този процес отнема доста време и не може да се усъвършенства за няколко дни. Имайте търпение. Целта е не да изучавате звуците бързо, а да ги изучите с оглед на резултатното им прилагане. Изпълнявайки това упражнение, ще развиете в себе си способността автоматично да осъзнавате въздействието на всеки звук върху физическото ви тяло и върху вашите фини тела в момента, в който го чуете. Така ще можете да композирате шаманска музика и да използвате звуците, за да лекувате, да променяте съзнанието и да влияете по различни начини върху физическото тяло, фините тела и върху собствената си и чужда среда.

Овладявайки тази техника, вие ще придобиете вещина в работата с кристалите и звуците, ако разчитате на интуитивния си слух вместо на интелектуално-аналитичния. Възможно е и да прескочите горното упражнение, стига да се осланяте на слуха на интуицията си. Уменията, които изгражда то, ще ви позволят да използвате звука по-прецизно и да постигате трайни и надеждни резултати. Не е изключено обаче те да настъпят и просто като се опирате на интуицията си в конкретната ситуация, без да се основавате на опита от упражнението. Ако резултатите не ви задоволяват, предлагам ви насоки, които ще ви помогнат при избора на звук във всеки конкретен случай, придружени с някои специфични техники с кристали.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...